Venyttele balettitunnin jälkeen mukavalla matolla

Baletti on yksi niistä tanssilajeista, joissa asennon ylläpitäminen vaatii kehon syvien lihasten aktiivista osallistumista. Tämän vuoksi baletti harjoittaa monipuolisesti niin kehon pieniä kuin suurempiakin lihaksia. Lihaskunnon kehittämisen lisäksi baletin asennot ja laaja liikevalikoima auttavat edistämään verenkiertoa ja sydämen terveyttä sekä kehittämään aerobista kestävyyttä.

 

Balettia aikuisille ja lapsille

 

Sekä aikuiset että lapset voivat nauttia baletista. Vaikka ammattilaisuraan tähtäävät tanssijat aloittavat intensiivisen treenaamisen jo hyvin nuorella iällä, ei koskaan ole liian myöhäistä oppia baletin alkeita. Vaikka suurin osa balettitunneista on suunnattu lapsille ja nuorille, viime aikoina monet liikuntasalit ja tanssistudiot ovat alkaneet tarjoamaan baletin alkeiskursseja myös aikuisille.

 

Baletin oppiminen alussa vaatii keneltä tahansa runsaasti kärsivällisyyttä ja ensimmäiset tunnit voivatkin tuntua siltä, että vain seisoskellaan paikallaan. Kärsivällisyys on kuitenkin erittäin tärkeää, sillä baletin asennot tulee opetella oikein heti alusta alkaen mahdollisten loukkaantumisten ehkäisemiseksi.

Baletti on siinä mielessä haastava laji, että sen harjoitteleminen vaatii yleensä useamman harjoituskerran viikossa. Balettikoulujen ohjaajat esimerkiksi suosittelevat, että balettia harjoiteltaisiin päivittäin, mutta mikäli tavoitteena on oppia vain muutamia baletin perusasentoja, tällöin muutama harjoituskerta viikossa riittää.

Tarjoa keholle myös asianmukaista lepoa

Koska baletti vaatii paljon sekä keholta että mieleltä, on tärkeää, että balettituntien välissä muistetaan levätä kunnolla. Riittävän unen ja tasapainoisen ruokavalion lisäksi kehon lihaksia kannattaa huoltaa. Tähän kuuluu tärkeänä osana venyttely.

Venyttelyllä tarkoitetaan liikuntasuorituksen jälkeistä kehon lihasten “viilentämistä”, jonka tarkoituksena on palauttaa kehon lihaksia takaisin lepoon. Venyttelyä ja verryttelyä ei tule sekoittaa toisiinsa, sillä verryttelyn tarkoituksena on päinvastoin lämmitellä kehoa tulevaa liikuntasuoritusta varten.

Lopullinen venyttely kannattaa jättää balettitunnin jälkeiselle illalle, eli liikuntasuorituksen ja venyttelyn välille tulisi jättää ainakin muutaman tunnin väli. Venyttely kannattaa suorittaa mukavan maton päällä, jolloin venytysliikkeet olisivat mahdollisimman helliä kaikille kehon lihaksille.

Venyttelyyn sopiva matto kotiin löytyy kätevästi Trendcarpetin verkkokaupasta, josta voit löytää lukuisia eri materiaaleista valmistettuja mattoja, jotka tuntuvat erityisen mukavalta rankan balettitunnin jälkeen. Tällaisella matolla voit helposti suorittaa erilaisia venytysliikkeitä niin seisaaltaan, istualtaan kuin makuuasennossa.

Voit lisäksi pyytää balettitunnin ohjaajalta erilaisia vinkkejä oikeanlaisiin venytysasentoihin tai vastaavasti hakea netistä hyödyllisiä vinkkejä. Venyttelyn aikana et tarvitse erillistä ohjaajaa, joten voit suorittaa liikkeet helposti kotona vaikkapa oman suosikkiohjelmasi parissa. Voit kokeilla venyttelyä myös yhdessä kumppanisi kanssa.

Koska venyttelyn tarkoituksena on palauttaa kehon lihaksia rankan liikuntasuorituksen jälkeen, on tärkeää, ettet vaadi keholta venyttelyn aikana liikaa. Venytykset kannattaa suorittaa aina hitaasti ja vain siihen pisteeseen saakka, jonne kehosi lihakset yltävät. Vaikka venyttely saa ja sen tulee tuntua lihaksissa, venytyksen ei tule koskaan sattua. Kun suoritat venyttelyn rutiininomaisesti jokaisen balettitunnin jälkeen, tulet huomaamaan, kuinka jaksat seuraavana päivänä paremmin. Lisäksi säännöllinen venyttely kehittää kehon omaa joustavuutta, joten huomaat seuraavalla venyttelykerralla, kuinka kehosi venyy aina hieman pidemmälle!

Hiki virtaamaan ja lihakset töihin

Vaikka baletti olisi pelkkä harrastus, se tuo mukanaan monia terveydellisiä etuja. Esimerkiksi hypyt auttavat kehittämään vahvempia luita ja ehkäisemään erityisesti vanhemmilla ihmisillä luustoon liittyviä sairauksia, kuten osteoporoosia. Baletin asennot vaativat keholta myös erinomaista koordinaatiokykyä, joten baletin harrastajat oppivat kontrolloimaan kehoa ja tasapainoa täysin uudella tavalla.

Balettia voidaan kutsua todelliseksi tekniikkalajiksi, joka muistuttaa monella tapaa rytmistä voimistelua. Suurin osa liikkeistä tehdään myös balettitunnilla musiikin tahtiin, joten baletti kehittää myös rytmitajua ja taiteellista lahjakkuutta.