Balettia voi harrastaa iästä riippumatta

Baletti on suosittu harrastus, jossa menestyminen ja pärjääminen vaatii kurinalaista harjoittelua ja sitoutumista harrastukseen. Monelle tulevat baletista mieleen nuoret, hoikat ballerinat, jotka tanssivat kärkitossuissa Joutsenlammen musiikin soidessa taustalla. Tämä onkin balettia kauneimmillaan, mutta kyseessä on hyvin monipuolinen harrastus ja taidemuoto, jota voi harrastaa iästä riippumatta.

 

Aikuisillekin löytyy erilaisia alkeiskursseja, jossa keskitytään oikeanlaiseen tekniikkaan ja kehon linjaukseen. Aivan ammattilaistasolle voi olla hankala yltää, jos aloittaa baletin aikuisiällä ilman aiempaa tanssitaustaa. Mutta jokainen baletista pitävä voi varmasti löytää tanssin ja itseilmaisun ilon, ja saada itselleen kuntoa kohottavan, haastavan ja mielekkään harrastuksen, jossa kehittyminen on lähes loputonta.

Alkeiskursseja järjestetään useita

Moni aikuinen baletin harrastaja saattaa herätellä henkiin lapsuuden harrastustaan, jonka lopettaminen on toisinaan harmittanut. Osa taas aloittaa kokonaan uuden harrastuksen ilman minkäänlaista tanssitaustaa. Erityisesti jälkimmäisten kannattaa hakeutua alkeiskursseille, jossa edetään usein rauhalliseen tahtiin. Opettaja osaa niissä neuvoa oikeat asennot ja kiinnittää huomiota kehon linjauksiin, niin ettei loukkaantumisia tai vammoja pääse syntymään. Jos aiemman tanssiharrastuksen lopettamisesta on vain vähän aikaa, ja baletin perustekniikka on tuttua, voi hakeutua hieman edistyneempään ryhmään. Siellä eteneminen on hieman nopeampaa, ja perustekniikat ovat kaikille jo tuttuja.

Miten pukeutua balettitunnille

Lasten balettitunneilla on usein ilmoitettu tietynlainen pukukoodi, kuten balettipuku, valkoiset sukkahousut ja tossut. Tanssiopisto kertoo tunneille ilmoittautuessa pukukoodin erikseen. Aikuisten tunneillakin voi olla pukukoodi, mutta usein pukeutuminen on rennompaa, ja esimerkiksi legginsseissä ja topissa pärjää aluksi hyvin. Jos harrastusta jatkaa pidemmälle, kannattaa satsata mukavaan harjoituspukuun ja sukkahousuihin, jotka tekevät harjoittelusta mukavaa. Heti alkuun on hyvä pukeutua melko tiukkoihin ja joustaviin vaatteisiin, jotta opettaja näkee oikeat asennot ja osaa auttaa niissä riittävän hyvin.

Balettinäytöksiin pukeudutaan usein tutuihin ja mitä erilaisimpiin vaatteisiin. Meikki on vahva ja siinä ilmettä tuovat muun muassa tekoripset sekä eyeliner rajauksissa. Lisäksi erilaiset kampaukset, kuten kauniit nutturat pääsevät oikeuksiinsa esiintymislavalla. Tanssiopistot järjestävät usein myös omia näytöksiään, joten halutessaan melko aloittelevatkin tanssijat voivat päästä lavalle kokemaan esiintymisen tuomaa huumaa.

Kärkitossuilla tanssiminen vaatii taitoa

Baletissa pidempään tanssineilla naisilla on käytössä kärkitossut, jotka jalassa tanssijan on mahdollista seistä varpaidensa kärjen päällä tossun tukemana. Kärkitossuja on runsaasti erilaisia ja monet tanssijat käyttävätkin useiden eri valmistajien tossuja, ennen kuin löytävät itselleen sopivat. Hyviä merkkejä voi kysellä muilta harrastajilta tai opettajilta, kunhan pitää mielessä, että kaikkien jalat ovat erilaiset.

Kärkitossuilla tanssimista ei voi aloittaa heti harrastuksen alussa, vaan jalkojen lihaksiston täytyy kehittyä vahvemmaksi, jotta kärkitossuilla olisi mahdollista tanssia. Siksi se vaati usein vähitään 2 vuoden aktiivista baletin harrastamista, toisinaan enemmänkin. Kärkitossuja voi päästä käyttämään aikuisenakin, kunhan muistaa olla kärsivällinen.

Liian aikainen tossujen käyttöön otto johtaa helposti loukkaantumisiin_http. Lihakset toimivat iskunvaimentimena ja tukevat nilkkoja ja polvia, jotka tossuille noustessa ovat kovila. Kannattaa aina varmistaa tanssiopettajalta voiko tossut jo ottaa käyttöön.

Käyttöön otettaessakin tossujen kanssa kannattaa olla kärsivällinen ja aloittaa kevyillä harjoituksilla, joissa noustaan tossujen kärjille, tukien itseään samalla johonkin, esimerkiksi pöytään. Tällä tavoin jalat ehtivät rauhassa tottua tossujen tuomaan rasitukseen ja loukkaantumisriski pienenee.