Baletti osaksi elämää

Monet baletin ystävät rakastavat tanssimista, ja harrastaisivat sitä mielellään vaikka joka päivä. Mutta monet seikat tekevät tanssimisesta vaikeampaa kuin sen pitäisi olla. Ensinnäkin tanssitunteja järjestetään vain harvoissa paikoissa. Pienissä kylissä ei niitä välttämättä ole lainkaan, kaupungeissa niiden aikataulut eivät usein sovi itselle, ja suurissa kaupungeissa tanssikoulut saattavat olla liian pitkän bussimatkan päässä. Etenkään balettitunteja ei järjestetä monissakaan paikoissa, ja aikuisbaletti on jokseenkin harvinaista. Mitä baletin ystävä sitten voi tehdä pystyäkseen tanssimaan edes välillä, tai jopa sydämensä kyllyydestä?

 

Jos itse on harrastanut balettia jonkin aikaa, kannattaa harkita sitä, että alkaa itse vetää balettitunteja. Tuntien suunnittelu motivoi treenaamaan ja tanssimaan muulloinkin, jotta pystyy näyttämään muille oppilaille liikkeet oikein. Opettaminen on myös oma nautintonsa, ja kukapa tietää, jos vaikka itsestä kuoriutuu aivan erinomainen ja motivoiva opettaja. Paitsi että opettajana pääsee itse tanssimaan, tekee samalla myös palvelun muille paikkakunnan asukkaille tarjoamalla heille varmasti kaivattuja tunteja. Eikä kannata unohtaa tanssista kiinnostuneita miehiä, jotka saattavat hyvinkin innostua baletin raskaista treeneistä, jotka saavat hien valumaan.

 

Jos taas itse ei ole tarpeeksi varma omien taitojensa suhteen, kannattaa etsiä muita baletin harrastajia ja perustaa tanssiryhmä. Omalta alueelta varmasti löytyy muitakin, jotka kärsivät tanssituntien puutteesta. Ryhmässä usein joku luonnollisesti päätyy ohjaajan tai opettajan rooliin, tai sitten ryhmän jäsenet voivat vuorotella siinä, kuka vetää lämmittelyt, barré-harjoitukset, keskilattiaharjoitukset ja varsinaiset koreografiat. Koreografioita on hauska luoda yhdessä, aluksi esimerkiksi improvisoiden eri kappaleiden tahtiin.

Tanssiryhmään osallistumisesta tulee usein paljon innostavampaa, kun harjoitusten päämääränä on koreografian harjoittelu esiintymistä varten. Se tuo myös treeneihin tarvittavaa vakavahenkisyyttä ja sitoutumista, mitkä saattaisivat puuttua muuten. Kun talven viima kolkuttelee ovia, useimmat käpertyvät mieluummin sohvalle ruudun ääreen kuin lähtevät tarpomaan kohti harrastuksia. Mutta jos edessä on sovittu esiintyminen, harva lähtee luistamaan harjoituksista, koska edessä on riski itsensä tai muiden nolaamisesta.

Missä tanssiryhmä sitten voi esiintyä? Useimmat kaupungit ja kylät tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia esiintymisille, ja monissa paikoissa on tyypillisesti pulaa esiintyjistä, kunhan niistä ei odota palkkiota. Erilaiset järjestöt ovat hyvä paikka mistä aloittaa, koska niillä on yleensä joulujuhlia, vuosijuhlia tai muita tapahtumia, joihin kaivattaisiin esityksiä luomaan juhlatunnelmaa ja viihdyttämään vieraita. Monissa kaupungeissa järjestetään kesäisin tapahtumia, kuten kyläjuhlia tai markkinoita, joissa on yleensä jonkinlaista ohjelmaa. Esiintyminen paitsi motivoi harjoittelemaan ja pitää ryhmän koossa, se myös tarjoaa suurta nautintoa tanssijoille sekä saattaa inspiroida muitakin liittymään ryhmään.

Tanssin harrastuksen yksi ongelma on usein tilan puute. Toisin kuin painojen nosto tai kuntopyöräily, tanssiminen vaatii runsaasti avointa tilaa ja tasaisen lattian. Jos suunnitelmissasi sattuu olemaan oman talon tai asunnon remontointi, tai tontilla on tilaa lisärakennukselle, tanssin ystävän kannattaa vakavasti harkita tanssistudion rakentamista. Tanssistudion ei todellakaan tarvitse olla yhtä suuri kuin tanssikoulujen studioiden, kunhan siellä ei ole huonekaluja. Seinän päällystäminen peileillä ja hyvä valaistus luovat tilan tunnetta pienempään tanssistudioon. Yksinkertainen piharakennus toimii myös hyvin, ja sitä voi tarpeen tullen käyttää vierashuoneena. Rakennusmateriaalit kuten laudat, vuoraukset,

kattopaneeli, ja muu tarvittava löytyy hyvinvarustetusta rautakaupasta. Eikä kannata unohtaa tankoa, jolla voi tehdä barré-harjoituksia.