Muutettaessa uuteen kotiin, on muistettava hoitaa monta asiaa. Sähkösopimukseen ja sähkön käyttöön liittyvät asiat voivat mietityttää ensimmäiseen omaan kotiin muuttavaa henkilöä. Toki nämä asiat voivat aiheuttaa päänvaivaa myös muille.
Tässä artikkelissa annamme vinkkejä, joilla saat hoidettua sähköasiat helposti ja kätevästi.
Sähkösopimuksen solmiminen
Sähkösopimus on hyvä tehdä ajoissa, esimerkiksi kaksi viikkoa ennen muuttopäivää. Oletko vielä kuullut GNP Energy nimisestä sähköyhtiöstä? Kyseessä on edullinen, alan suuryritykset haastava sähköyhtiö. Se toimii Pohjoismaissa ja sen Suomen yksikkö sijaitsee Vantaalla. GNP Energy toimittaa sähköä koko maahan.
Sähkösopimuksen voit tehdä helposti ja nopeasti GNP Energyn verkkosivuilla tai soittamalla asiakaspalveluun puh. 09 6898 8780 (ma-pe klo 10-12 ja 13-15). Asiakkuuteen vaaditaan henkilötunnus ja vähintään 18 vuoden ikä. Lisäksi sähkösopimusta varten GNP Energy tarvitsee koko nimesi, uuden osoitteen ja päivän, jona haluat kytkeä sähköt. Sopimukseen tekoon ei mene kuin muutama minuutti.
Mikäli muutat hyvin nopealla varoitusajalla, sinun ei silti tarvitse huolehtia sähkön katkeamisesta. Kun teet sähkösopimuksen soittamalla asiakaspalveluun, voit saada sähköt uuteen asuntoon jopa päivässä. Tämä kuitenkin riippuu myös verkkoyhtiöstä eli kannattaa olla yhteydessä asiakaspalveluun asian varmistamiseksi. Asiakaspalvelu voi myös selvittää, veloittaako oman alueesi sähköverkkoyhtiö pikakytkentämaksua.
Sähkön mittaustapa
Kerrostaloasukkaat eivät voi valita itse sähkön mittaustapaa omaan asuntoonsa. Kerrostaloissa mittaustapana onkin yleensä yleissähkö. Sen hinta pysyy aina samana vuorokauden ajasta tai vuodenajasta riippumatta.
Mikäli sinun pitää kuitenkin itse valita mittaustapa etkä tiedä oikeaa mittaustapaa, ei syytä huoleen. Valitse tällöin yleissähkö ja GNP Energy ilmoittaa sinulle, mikäli rakennuksessa käytetäänkin jotakin toista mittaustapaa ja se tulee vaihtaa.
Uuteen asuntoon muutto ja sähkön siirto
Sähkösopimusta itsessään ei voi mitenkään siirtää millään sähköyhtiöllä. Uuteen asuntoon täytyy aina tehdä uusi sähkösopimus ja samalla vanha sopimus irtisanotaan.
Mikäli käy niin, että unohdat irtisanoa vanhan sähkösopimuksen, joudut edelleen maksamaan vanhan asunnon sähkölaskun vaikket enää edes asu asunnossa. Muista siis olla tarkkana sähkösopimuksen kanssa.
Kun muuttaja on alaikäinen
Mikäli muutat omaan kotiin ollessasi vielä alaikäinen, tee sähkösopimus huoltajan tai jonkun muun täysi-ikäisen nimiin. Täyttäessäsi 18 vuotta, tee uusi sähkösopimus omalla nimelläsi.
Uudessa asunnossani onkin jo sähköt
Joskus voi käydä niinkin, että asunnossa on jo valmiiksi sähkösopimus. Miksi näin on ja miten tulee toimia?
Joskus sähkö kuuluu vuokrasopimukseen, esimerkiksi opiskelija-asuntoloissa, ja sähkö on sen takia valmiina asunnossa. Kannattaa varmistaa asia lukemalla vuokrasopimus tai kysymällä suoraan vuokranantajalta.
On myös voinut käydä niin, että edellinen vuokralainen on unohtanut irtisanoa sähkösopimuksensa ja siksi asunnossa on yhä sähköt. Tehdessäsi uuden sähkösopimuksen, edellisen asukkaan sopimus kuitenkin katkeaa automaattisesti. Sinä et joudu maksamaan sähköstä ennen kuin oma sopimuksesi alkaa.
Yksi mahdollisuus on, ettei kenelläkään ole voimassa olevaa sähkösopimusta asuntoon, mutta sähköverkkoyhtiö ei vaan ole katkaissut sähköjä vielä. Et kuitenkaan onneksi joudu maksumieheksi tässäkään tapauksessa.
Lisää GNP Energystä
Mikäli et ole vielä ihan varma siitä, mikä tämä sähköyhtiö on miehiään, kannattaa etsiä lisätietoa vaikkapa somesta. Tsekkaa vaikkapa GNP Energy LinkedInissä. Sieltä käy ilmi, että tämä pohjoismainen sähköyhtiö on alunperin norjalainen ja perustettu siellä jo 2010. Tämä sähköyhtiö kannattaa laittaa kokeiluun!