Kaikki tuntevat baletin, joka on vanha, perinteikäs ja erittäin arvostettu tanssilaji. Erityisesti ammattimaisen balettiesityksen vaatima taitotaso on erittäin korkealla, mutta se ei tarkoita etteikö baletista olisi myös normaalin kulkijan harrastukseksi. Tässä artikkelissa esittelemme baletin arkisempaa puolta ja pohdimme, kenelle se sopii harrastuksena.
Mitä baletti itse asiassa on?
Baletti on klassinen tanssilaji, joka syntyi Ranskan ja Italian hoveissa 1400-luvun aikoihin. Sen pohjana oli aatelisilta muutenkin tuohon aikaan odotettu hyvä tanssitaito, ja yleisö osallistuikin alun perin balettiesitykseen. Sittemmin lajin tekninen taso on kehittynyt niin paljon, että nykyään ammattimaiseksi balettitanssijaksi on käytännössä mahdollista päästä vain hyvin nuorena aloitetun tiukan koulutuksen avulla.
Itse balettitanssi koostuu pääasiassa vakioliikkeistä, joiden kokoelmaa kutsutaan liikesanastoksi. Sen avulla koreografit luovat uusia esityksiä yhdistelemällä sanaston liikkeitä sen sijaan. Tämä on kontrasti moniin muihin tanssin lajeihin verrattuna, joissa koreografit keksivät ja harjoituttavat tanssijoilla aivan uusia liikkeitä ja temppuja.
Baletin harjoitteleminen ja harrastaminen
Vanhana ja perinteikkäänä hovitanssin muotona balettiin liittyy yhä erilaisia muotoseikkoja, joista yhtenä esimerkkinä toimivat käyttäytymissäännöt. Näin ollen balettitunti alkaa virallisella tervehdyksellä opettajalle ja pianistille (jos läsnä), aivan kuten esimerkiksi itämaisissa kamppailulajeissa tehdään.
Balettia harjoitellaan tanssisaleissa, joiden tärkeimmät ominaisuudet ovat hieman joustava lattia, joka säästää niveliä lajiin kuuluvien runsaiden hyppyjen parissa, sekä riittävä korkeus samasta syystä – balettihypyt saattavat hyvillä tanssijoilla olla erittäin korkeita. Niin ikään salissa on oltava lajiin sopivat tangot tai kaiteet, joiden varassa lajin treenaaminen aloitetaan. Peileistä tanssijat voivat tarkistaa asentojensa olevan oikein, joka on baletissa erittäin tärkeää.
Baletti on keholle erittäin vaativa laji, ja käytännössä ammattilaiseksi pyrkivien suurin karsiutumistekijä on vartalon paljastuminen jollain tavalla lajille ammattitasolla epäsopivaksi. Harrastelijalle vaatimukset ovat toki paljon kevyemmät, mutta on silti hyvä huomata, että baletissa vaaditaan vähintäänkin paljon luontaista notkeutta ja taipuisuutta, mielellään myös pitkiä raajoja ja yleistä sopusuhtaisuutta ja siroutta.
Balettitanssijan varusteet
Tyypillinen balettiasu on trikoopuku, jossa on yleensä koristeellisia röyhelöitä ja pitsiä. Naispuolisten balettitanssijoiden eli ballerinojen asussa on lisäksi lyhyt helma, joka ulkonee vyötäröltä lähes vaakasuoraan. Asun kantava ajatus sekä miehillä että naisilla on paljastaa mahdollisimman paljon raajoja, jotta tanssijan asento ja liikkeet tulisivat näkyvästi esiin.
Perinteisten asujen lisäksi balettiesityksissä käytetään myös muita asuja. Ne ovat usein tarinaan liittyviä ja rooliasumaisia. Kuitenkin normaalin balettiasun perusperiaatteet löytyvät lähes kaikkien rooliasujenkin taustalla, jälleen samasta syystä, eli koska niillä pitää pystyä tanssimaan ja tanssijan raajoja olisi hyvä olla näkyvissä mahdollisimman paljon. Katsomoon sopivia asuja voit etsiä esimerkiksi Zizzin hienosta verkkokaupasta osoitteessa https://www.zizzi.fi/.
Kenties ballerinan hamettakin kuuluisampi baletin asuste on kuitenkin balettitossu. Se on lajin ikoninen jalkine, joka mahdollistaa ballerinojen tanssimisen varpaillaan – miehet eivät yleensä näitä käytä, eivätkä myöskään tyypillisesti nouse usein varpailleen baletissa. Varvastossujen idea on tukea jalkaa ja varpaita sekä jakaa hieman painoa pois pelkältä isovarpaalta. Nämä jalkineet saa yleensä ottaa käyttöön vasta noin 10 vuoden iässä varvastanssiin liittyvien nivelvammojen ehkäisemiseksi.
Vaikka baletti onkin erittäin korkeatasoinen ammattilaislaji, siitä saa myös hyvän harrastuksen. Omaksi ilokseen balettitanssin voi hyvin aloitta vasta aikuisiällä ja käydä treenaamassa kerran tai kahdesti viikossa ammattilaisten päivittäisen harjoittelemisen sijaan. Harrastus antaa paljon kulttuurista antia lajin ja esitysten parissa, sekä tietysti parantaa notkeutta ja vartalonhallintaa. Suosittelemme kaikille oman elämänsä ballerinoille!