Baletti kehittää koordinaatiokykyä

Baletti sopii monipuolisena liikuntana niin pienille lapsille kuin aikuisillekin. Satubaletti on oiva tapa tutustuttaa lapsi musiikillisen liikunnan maailmaan, ja se on aivan yhtä lailla tyttöjen ja poikien harrastus.

Aikuiset taas ovat löytäneet aikuisbaletin, jossa tavoitteena ei suinkaan ole ballerinan täysipäiväinen ura, vaan oman kehon rajojen venyttäminen ja hyvän mielen etsiminen liikkeestä ja vartalon paremmasta hallinnasta. Baletti kehittää liikkuvuutta, tasapainoa ja koordinaatiokykyä ja on siksi erittäin hyvä täydentävä liikuntamuoto oikeastaan minkä tahansa lajin harrastajalle.

Lapselle baletti on erityisen hyvä harrastus, sillä se opettaa keskittymistä ja huolellisuutta liikkeiden tekemisessä. Lisäksi se kehittää erittäin monipuolisesti kehonhallintaa, mikä luo hyvän pohjan kaikille tuleville liikuntaharrastuksille. Pientä balettitanssijaa voi innostaa, motivoida ja palkita. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi teemaan sopivat lasten lelut.

Isoa ja pientä lajin harrastajaa innostaa tietysti vierailu baletissa. Mikään ei inspiroi tanssin harrastajaa niin kuin upean esityksen näkeminen lavalla.

Baletin koordinaatiokykyä kehittävä vaikutus tulee esille, kun tutustuu useiden erittäin hyvää koordinaatiota vaativien lajien harrastajien historian. Uimahyppääjistä, rytmisen voimistelun ja telinevoimistelun sekä jopa aitajuoksun huipuista löytyy sellaisia henkilöitä, joiden liikunnallinen ura on alkanut balettikoulussa.

Kun tukee perheen pienimmän liikunnallista kehitystä viemällä hänet balettiin, vanhempi voi olla varma siitä, että lapsen motoriikka ja koordinaatiokyky kehittyvät tasapuolisesti. Liikkuvuus säilyy ja jopa lisääntyy harjoitusten myötä.

Baletin juuret ulottuvat historiaan


Baletti on sekä harrastuksena että taidemuotona hyvin perinteinen. Siihen suhtaudutaan usein osana korkeampaa kulttuuria, ja sen ajatellaan helposti olevan erittäin vaikeaa. Niin baletin tanssimista kuin sen katselua yhdistetään usein ajatukseen, jonka mukaan tavallinen ihminen ei voi tehdä haastavien liikkeiden takia.

Tällainen ajatus ei pidä paikkaansa, vaan jokainen voi tutustua lajiin aluksi katsomisella. Balettiin tutustumisen voi aloittaa esimerkiksi joulun aikaan Pähkinänsärkijästä, joka on Pjotr Tšaikovskin upea, koko perheelle sopiva baletti. Jos lippuja esitykseen on vaikea saada, voi baletin taltioinnin katsella televisiosta tai kuunnella upeaa musiikkia levyltä tai internetistä.

Kun hakeutuu itse matalan kynnyksen tanssiryhmään balettia tanssimaan, saa nopeasti huomata, miten hyvää baletti tekee niin mielelle kuin ruumiillekin. Turhan stressin voi suoraan sivuun ajatuksista ja nauttia baletista upeana tapana huoltaa ja kehittää omaa kehoa juuri sellaisissa liikuntavarusteissa, jotka itselle tuntuvat mieluisimmalta.

Sen lisäksi, että baletti kehittää esimerkiksi koordinaatiota, se vaikuttaa positiivisesti mieleen. Esteettinen liike ja keskittyminen auttavat tehokkaasti irrottautumaan stressistä, joka nykyisin usein vaivaa sekä lapsia että aikuisia.