Royal Ballet – Englannin kuninkaallinen balettiseurue

Nykyisin melkoisen mahtava, yksi maailman kuuluisimmista ja itse asiassa Britannian suurin balettiseurue, sai alkunsa vaatimattomana balettikouluna 1930-luvulla. Toiminnan aloitti irlantilaissyntyinen Edris Stannus, joka tunnettiin taiteilija nimellä Ninette de Valois. Balettitanssin ohella hän opiskeli myös koreografiaa.

Royal Ballet toimii Kuninkaallisen Operan tiloissa, kuuluisan mahtavassa Governt Garden- rakennuksessa, jossa sijaitsee myös Kuninkaallinen orkesteri. Esityksiin tässä arvovaltaisessa rakennuksessa on paras tilata liput ajoissa. Royal Balletin suojelija on Englannin kuningatar Elisabeth II ja Royal Ballett työllistää esityksillään noin 100 tanssijaa. Heidän esityksensä ovat maailman kuuluja taiteellisesta sekä luovasta tasostaan.

Uran alkuun


Balettitanssijan ura saattaa lähteä alkuun pääsemällä Corps de ballet tanssijaksi, joka on tanssijoiden alhaisin sijoitus yhtiössä. Taitojen kehittyessä tanssija saattaa edetä senior tanssijaksi, jolloin sopivan osan sattuessa kohdalle, hän pääsee tanssimaan huomattavampia esityksiä ohjelmissa.

Gemeinfrei gem §72 UrhG.

Jos taitoja riittää soolo-uraan asti, niin tanssijalle aukeaa mahdollisuus tanssia varsinaisissa rooliosissa, kuten yksi Prinsessa Ruususen keijuista. Solisteja on noin 15 – 20. Tästä ylempi tanssijan sijoitus on First soloist, joka on yksi tärkeimmistä sooloista, ja hänen tehtäväkseen tulee myös oppia päätanssijan osa vammojen tai sairastumisien varalta. Principle character artist on tärkeysjärjestyksessä toinen päätanssijan ollessa tärkein ja kuuluisin, sekä tietenkin taitavin tanssija. Royal Ballet kutsuu monesti vierailevia taiteilijoita esityksiin, jolloin kuuluisten tanssijoiden esityksiä nähdään myös Governt Gardenissa.

Koreografia on baletin yksi tärkeimmistä osista. Tälle uralle ajautuvat luovimmat tanssijat, joilla on sekä silmää että ideoita kehittämään liikeratoja, jotka parhaiten kuvaavat esityksen tunnelmia musiikin kera. Nuori Charlotte Edmonds on Royal Ballettin koreografi, jolle on avautunut mahdollisuus työskennellä yhteistyössä Wayne McGregoring kanssa, joka on yrityksen nk. ”resident choreographer”. Charlotte Edmondsin kiinnostus balettiin on saanut hänet vakuuttautumaan siitä, että hän haluaa omistaa koko elämänsä baletille.

Baletin synkempi puoli

Elämä ei luonnistu ilman ryppyilyä edes baletissa. Mitä ylemmäs tanssija kohoaa urallaan, sitä yllättävimmäksi hänen persoonansa saattaa kehittyä. Tanssijat aloittavat uransa nuorena ja saattavat tuntea jäävänsä paitsi asioita, joita tavalliset nuoret kokevat aikuistuessaan ilman kurinalaista tanssiharjoituksia. Toisinaan seurauksena on diivamaisuutta, riitoja ja kateutta. Nämä aiheuttavat päänsärkyä ja skandaaleja balettiseuroille.

Tästä esimerkkinä Ukrainan Sergei Polunin pikainen ero principal-osastaan. Nuori mies oli Royal Ballettin nuorin päätanssija, jolla oli erittäin lahjakas ja lupaava ura edessään, kun hän otti hatkat osastaan viikkoa ennen esitystä. Hänen Twitter-sivullaan oli ollut ennakoiva miete, joka ei kuitenkaan ollut paljastanut koko asiaa. Hänen eronsa syynsä oli pelkästään haluttomuus tanssia Governt Gardenissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

instinct