Miten ammattitanssijaksi tullaan?

Ammattitanssijan ura on monen pienen balettitanssijan suuri haave. Todellisuudessa tuon haaveen toteuttaminen vaatii paljon balettitunteja, pitkäjänteisyyttä, ahkeraa venyttelyä ja tekniikan taitojen hiomista. Ammattitanssijaksi pyrkivältä vaaditaan myös luottamusta omiin kykyihinsä ja vahvuuksiinsa sekä valmiutta tehdä uhrauksia omien unelmiensa eteen. Baletti on tanssijalle raakaa työtä ja jatkuvaa kehittymistä, mutta loppujen lopuksi parhaimmillaan se on kuitenkin oman unelmansa saavuttamista todeksi.

Tie ammattilaiseksi alkaa jo lapsena
Ammattitanssijaksi haluavan on aloitettava tanssiminen jo lapsena. Satubaletti tarjoaa siihen oivan mahdollisuuden, sillä lapset pääsevät usein siihen mukaan jo 4-vuotiaasta alkaen. Satubaletissa baletin perusteita opetellaan lapsille sopivaan tyyliin, leikin ja liikunnan riemun tuomalla innolla. Satubaletissa lapsi etenee tasoryhmittäin oman tanssikoulunsa opintopolun perusteella. Aluksi sopiva määrä tanssia on kerran viikossa, mutta esiteini-iässä määrä nousee usein vähintään kahteen viikkotuntiin. Baletin ohella harrastaa voi myös esimerkiksi kiehtovaa nykytanssia tai jazzin perusteita.

Balettitossujen hankkiminen saattaa olla yllättävän haastavaa. Aloittelijat ja pienet lapset tanssivat aluksi muutaman vuoden pehmeillä tossuilla, mutta muutaman vuoden tanssikokemuksen jälkeen kuvaan astuvat kuitenkin myös kärkitossut, joilla tanssimiseen totutellaan pikkuhiljaa ja rauhassa tekniikkaan tutustuen. Pääkaupunkiseudun ulkopuolelta sopivia tossuja ei löydy ja useimmat tanssijat tekevät ostosmatkoja Helsinkiin, Turkuun, Tampereelle tai Ouluun muutaman kerran vuodessa. Tossuja on ennen ostamista sovitettava jalkaan, joten postimyynnistä hankkiminen ei ole mahdollista. Kärkitossut ovat yksi ammattitanssijoiden tärkeimmistä työvälineistä, joten isommat tanssikoulut pitävät mahdollisuuksien mukaan nykyään omaa tossuvarastoa.

Ammattitanssijaksi opiskellaan Kansallisoopperassa
Suurin osa ammattitanssijaksi pyrkivistä opiskelee Suomen Kansallisoopperan balettioppilaitoksessa Helsingin Kalliossa. Kolmevuotiseen tutkintoon kuuluu tanssimista, erilaisia tanssin ja taidehistorian teoriakursseja sekä muiden tanssilajien, kuten nykytanssin opiskelua. Käytännön opiskelu saattaa olla toisinaan myös rankkaa ja tanssijaksi opiskelevan on säännöllisesti huolehdittava terveellisestä ravinnosta, levosta ja kehonhuollosta. Tanssiharrastus vie paljon voimia ja energiaa, koska päivän aikana saattaa olla 5-6 tanssituntia peräkkäin. Riittävä ravinto ja nestetankkaus nousevat siis elämässä todella tärkeään rooliin, ComeOn bonuskoodi nettikasinolle ei siis ammattitanssijoilla ole varmastikaan päällimmäisenä mielessä. Kansallisoopperan balettioppilaitos on arvostettu oppilaitos, johon otetaan vuosittain opiskelemaan vain noin kymmenen uutta tanssijaa. Pääsykokeissa kilpailu on kova ja moni lahjakas nuori joutuu siksi toisinaan pettymään.,

Minkälaista on ammattitanssijan arki?
Balettioppilaitoksessa opiskelu on usein fyysisesti ja todella rankkaa, siksi joidenkin tanssijoiden ura katkeaa erilaisiin rasitusvammoihin jo ennen valmistumista. Ammattitanssijan arki on kuitenkin valmistumisen jälkeen usein yhtä lailla kiireistä ja toisinaan hyvinkin fyysisesti kuormittavaa, joten ammatin vaatimuksiin on hyvä jo opiskeluaikana tottua. Työllistyminen opiskelun päätyttyä ei aina ole itsestään selvää, sillä Suomessa vain osa valmistuvista ammattitanssijoista työllistyy Suomen Kansallisoopperaan. Monet ammattitanssijat joutuvat etsimään töitä muualta ja työllistyvät esimerkiksi ulkomaille. Kielitaito on siis myös tärkeä ja uraa eteenpäin auttava asia monen valmistuneen tanssijan elämässä. Tanssijan hektinen arki alkaa aamuvarhaisesta ja kestää iltamyöhään. Käytännössä aamun ensimmäinen treenitunti alkaa jo aamuvarhaisella ja treenejä riittää pitkälle iltapäivään. Aikataulussa seuraavaksi on tauko, jonka aikana esiintymisasuja viilataan. Illalla on usein vielä balettinäytös, joka kestää usein iltamyöhään. Tanssijan arki on siis rankkaa ja moni joutuu tanssimaan sivuosissa vuosikausia. Ammattitanssijan ura kuitenkin houkuttelee yhä edelleen nuoria tanssijoita ympäri maailman.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

instinct