Millainen musiikki innostaa baletin harjoittajaa

Kuten tanssissa yleensäkin, myös balettitanssija tarvitsee harjoituksiin musiikin, joka on tempoltaan treenaamiseen sopivaa. Tanssinopettajan johtamilla tunneilla saattaa olla jopa pianisti, joka avustaa harjoituksia mukavin live-sävelmin. Toistot ja keskeytykset ovat näin helppoja ja harjoitteluaika tulee käytettyä tehokkaasti. Sävelmät tulevat tanssin opiskelijoille tutuiksi ja musiikki myös auttaa heitä muistamaan paremmin harjoitettavat liikesarjat sopivassa tahdissa.

Omatoimisesti harjoiteltaessa tanssija päättää itse musiikistaan ja varmaankin valitsee omaan tyyliinsä sopivaa ja ennen kaikkea mieluisaa musiikkia. Klassinen musiikki ei aina ole baletin harjoituksiin sopivin vaihtoehto, sillä harjoitteluun tarvitaan tasaisesti tahditettu sekä melko lyhyt kappale. Balettiliikkeiden harjoitteluun on varta vasten suunniteltua musiikkia, joka on Ballerinaesimerkiksi netissä ilmaista. Näissä lyhykäisissä esityksissä on oikeaoppisesti suunnitellut alku- ja loppusoinnut.

Klassisesta moderniin tyyliin studiossa ja sen ulkopuolella

Moderniin balettiin suunnattua musiikkia voi netissä myös testata ja, jos pitää siitä, niin vaikkapa tilata oman albumi kotiin. Näihin kappaleisiin voit suunnitella omat liikeratasi oman inspiraation innoittamana saaden harjoitusta juuri niihin liikkeisiin, joita haluat harjoittaa kyseisenä kautena. Inspiraatio on tanssijoille tärkeää oman tyylin löytämiseksi, niin kurinalaista kuin balettitanssin opiskelu muuten onkin.

Ulkoilmakuntoilu tukee tehokkaasti myös baletti tanssijan kuntoa. Omilla mobiililaitteillasi saat musiikin mukaasi, minne tahansa lenkki sinua viekin. Balettitossuilla tuskin pärjää studion ulkopuolella, mutta hyvä kuntoilukenkä auttaa pysymään tahdissa niin ulkona kuin sisätiloissakin. Voipa kadulla kävellessäkin heittää tanssiliikkeen tai pari. Sujuvaan menoon kannattaa valita keveä converse kenkä, jotta suosikkimusiikkisi tahdittamana on helppo liikehtiä, oli valitsemasi pinta sitten asfalttia tai nurmea. Pirteät värit piristävät menoa pilvisenäkin päivänä.

Ulkoilumusaksi sopii oman valintasi pohjalta moni nykymusiikin tyyli, joka samalla antaa vaihtelua balettituntien harjoitteluun. Ulkoharjoitteluun sopivat myös pitkät esitykset, joissa on mahdollisesti paljon toistoa, sillä treeniä on hyvä pitää yllä kehon lämmettyä sopivasti.

Baletti ja metalli – mahdoton yhtälö?

Metalli on suomessa yksi suosituimmista musiikkilajeista, joten olisi ihme, ellei se toimisi käsi kädessä yhdessä myös baletin kanssa. Idean kanssa on leikitty jo paljonkin erityisesti Iso-Britanniassa, jossa Metalhead Ballerinas niittää suosiota. Nuorille etenkin näiden kahden lajin erilaisuus avaa sopivan haasteen, sillä niin baletissa kuin metallissakin on runsaasti mahdollisuuksia tunnelmien ilmaisemiseen.

Espanjalaisen kansantanssi flamenco on myös yhdistetty balettiin melkoisen modernisti ja mielenkiintoisesti. Tanssissa on selviä baletin omaista liikehdintää, mutta musiikkina soi tyypillinen, kiivas ja intohimoinen flamenco. Upeat asut korostavat liikkeiden näyttävyyttä.

Eri sointuja kannattaa siis kokeilla balettiin, etenkin kun opitut liikesarjat on jo hallinnassa tuttuun pianomusiikkiin mukautettuna. Taiteilijat tarvitsevat virikkeitä etenkin moderniin balettiin. Erilaista harjoittelumusiikkia kannattaa lähteä kokeilemaan ennakkoluulottomasti ja poimia eri tyylien parhaat palat omaan kiertueeseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

instinct