Klassinen baletti lumoaa kulttuurikammoisenkin

Klassista balettia on pidetty kautta aikojen yhtenä korkeimmista kulttuurin muodoista. Sen on ajateltu sopivan viihteeksi ainoastaan varakkaille, iäkkäille ja snobeille. Nämä ennakkoluulot on kuitenkin syytä heittää romukoppaan. Baletista voi nauttia kuka tahansa iästä tai asemasta riippumatta. Esityksiä on monenlaisia, eivätkä kaikki todellakaan ole samasta puusta veistettyä. Kannattaa siis rohkeasti suunnata katsomaan balettia.

Miksi menisin katsomaan balettia?
Kuten sanottu, balettiesitykset eivät ole vain vanhoja kaupunkilaissnobeja varten. Baletista voi nauttia kuka tahansa. Etenkin miehillä on usein sellainen käsitys, että balettinäytökset ovat pitkäveteisiä, hidastempoisia ja vaikeasti selitettäviä. Näin ei kuitenkaan todellisuudessa ole. Baletti on teatteria, jossa tarinaa rytmittävät tanssi, musiikki ja lavasteet. Usein tarina tulee hyvin selville ilman ääneen lausuttuja vuorosanojakin. Moni yllättyykin siitä, kuinka hyvin tarina välittyy pelkän tanssin perusteella.

Klassisten balettiesitysten tarinat ovat toki mielenkiintoisia, mutta toinen hyvä syy lähteä balettiin on itse tanssi. Balettitanssijat ovat siroja, kauniita ja pukeutuneet mitä upeimpiin luomuksiin. Silti kyse on rankasta ja äärimmäistä kurinalaisuutta vaativasta urheilulajista. Tanssijoiden vartalonhallinta, notkeus ja keveys ovat jo yksinään syitä mennä katsomaan balettia. Moni ei pystyisi suoriutumaan noin rankasta fyysisestä suorituksesta, saatika että pystyisi vielä välittämään ilmeillään ja eleillään tarinan juonen.

Entä, jos en pidä klassisesta musiikista?
Useimmat klassisen baletin tunnetuimmat esitykset perustuvat klassisten säveltäjien teoksiin. Tällaisia ovat esimerkiksi Joutsenlampi ja Pähkinänsärkijä. Klassinen musiikki kuuluu yleensä kiinteästi osaksi balettiesitystä, mutta nykyään tähänkin on olemassa poikkeuksia. Nuoret tanssijat ovat usein innokkaita rikkomaan perinteisiä rajoja ja maailmalla kiertää tälläkin hetkellä useita nuorten balettitanssijoiden ryhmiä, jotka esiintyvät esimerkiksi nykyaikaisen pop- tai rock-musiikin tahdissa. Tällaiset esitykset ovat todella virkistäviä ja mieleenpainuvia. Jos klassinen musiikki ei ole sinun juttusi, saattaa nykyaikainen ja moderni balettiesitys sopia sinulle paremmin. Toki jos Casinohuone bonuskoodi kiinnostaa sinua balettia enemmän, eivät modernitkaan balettiesitykset välttämättä onnistu kääntämään päätäsi. Kannattaa kuitenkin lähteä ennakkoluulottomasti kokeilemaan. Mistään ei voi olla varma, ennen kuin kokeilee.

Missä balettiesityksiä järjestetään?
Jos olet kiinnostunut ennen kaikkea klassisesta baletista, Suomen kansallisooppera Helsingissä on oikea osoite. Oopperalla järjestetään balettiesityksiä lähes joka viikonloppu. Kansallisoopperalla on myös balettitanssijoita kouluttava oppilaitos, joka järjestää usein kohtuuhintaisia opiskelijaesityksiä. Nämä saattavat olla myös varsin moderneja, joten jos olet kiinnostunut nykyaikaisemmasta baletista, kannattaa pitää silmällä opiskelijanäytöksiä. Ulkomaalaisiakin balettiryhmiä käy Suomessa kiertueella lähes joka vuosi. Esimerkiksi Venäläinen Bolshoi-teatteri kiertää ympäri Eurooppaa ja heidän balettitanssijansa esiintyvät usein esimerkiksi Tampere-talossa. Myös muiden paikkakuntien tapahtumatarjontaa kannattaa seurata aktiivisesti. Itäsuomalaisia hemmotellaan puolestaan kesäisin, kun Lappeenrannassa järjestetään vuosittainen balettikatsaus, jossa esiintyy sekä kuuluisia balettiryhmiä että moderneja kokoonpanoja. Jos kansainväliset balettiryhmät eivät eksy omaan kaupunkiin, kannattaa katse kääntää paikallisen tanssikoulun puoleen. Usein koulut järjestävät vuosittain balettinäytöksiä, jossa eri tasoiset oppilaat pääsevät näyttämään taitojaan. Usein nämä esitykset ovat edullisia, mutta samalla yllättävän tasokkaita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

instinct