Baletissa vaara syömishäiriöihin?

Tämän kirjoituksen aihe on hieman synkkä, mutta tärkeä. Baletti vaatii harrastajaltaan paljon. Kehon fyysisiin ominaisuuksiin, ulkoisiin muotoon ja fyysisiin valmiuksiin kuten voimaan kiinnittetään paljon huomiota. Niitä pitää myös koko ajan kehittää. Koska baletissa myös vertaillaan paljon, se saattaa väärentää kehonkuvaa tai altistaa syömishäiriöille.

Balettitanssijan ihannekuva, lajin luonne ja vaatimukset sekä toisaalta tanssijan yksilöllinen persoonallisuus saattavat kaikki yhdessä vaikuttaa syömishäiriöin puhkeamiseen. Toisaalta myös opettajalla ja omilla pyrkimyksillä saattaa olla vaikutusta sairastumiseen. Baletti itsessään ei kuitenkaan sairastuta ketään, vaan syömishäiriön takana on aina vyyhti altistavia tekijöitä, jotka aiheuttavat haavoittuvuutta.

On myös hyvä muistaa, että kaikki syömishäiriötä sairastavat eivät ole sairaaloisen laihoja, vaan myös häiriintynyt syömiskäyttäytyminen kuten ahmiminen on syömishäiriötä. Kun ruokaa ja syömiseen liittyvä ahdistus on niin kova, että se alkaa haitata arkea, kyse on syömishäiriöstä.

Kuka on vaarassa sairastua?

Syömishäiriöille altistavia tekijöitä yleisväestössä ovat mm. biologinen kuten geneettinen alttius, psykologiset tekijät kuten stressi, itsetunto-ongelmat ja tunne-elämän vaikeudet sekä laihuutta ihannoiva ympäristö. Koska ammattitanssijaksi pääseminen on stressaavaa ja perustuu vertailulle sekä vaativille fyysisille kriteereille, ei ole ihme, että balettitanssijat ovat erityisen haavoittuvia. Tutkimuksissa on käynyt ilmi, että tanssijat kärsivät usein psyykkisistä ongelmista erityisesti perfektionismistä, alttiudesta sairastua syömishäiriöön ja tunteiden näytön vaikeuksista näyttämön ulkopuolella.

On myös mahdollista, että mitä tavoitteellisemmin balettia harrastaa, sitä suurempi riski on sairastua syömishäiriöön. Esimerkiksi Suomen Kansallisoopperan balettioppilaitoksen erikoiskoulutuksessa opiskelijoita on kehotettu suoraan säilyttämään tietty laiha kehon muoto ja paino, jotta he pääsisivät  ammattikoulutukseen. Jos baletilla on todella suuri merkitys nuoren elämässä, hän mieltää baletin ihannekehon tavoitteekseen, on alttiimpi opettajan kommenteille ja ryhmävertailulle ja sitä kautta painon ja syömisen liialliseen hallintaan.

Armollisempi kehonkuva ja realistinen ravintotietous

Syömishäiriöiltä baletin harrastamisessa voi suojella eettinen suhde kehoon, jolloin keho nähdään muunakin kuin vain välineenä saavuttaa tavoite. Keho saatetaan kokea väyläksi, jota tanssija voi muokata päästäkseen lähemmäksi unelmaa balettitanssijan urasta. Kehon muokkaaminen ei saisi kuitenkaan olla balettitanssijalle itseisarvo. Toisaalta myös opetuksen kehittäminen voi antaa paljon suojamekanismeja syömishäiriötä vastaan: opettaja voi neutralisoida muualta tulevaa informaatiota ja vaatimuksia ja asenteita.

Myös ravitsemustietoisuus on lisääntynyt ja tanssikouluissakin tarjotaan jo ravitsemustiedon opetusta. Oikeanlainen ravinto tukeekin kehoa ja taidollista kehitystä, joten jatkuva vaje ruoasta ei kehitä tanssijaa ammattilaistasolle. Baletin harjoittelun tulisikin olla psyykkistä hyvinvointia edistävää, jolloin treenaamisen lisäksi levolle ja palautumiselle annetaan tarpeeksi aikaa. Elämä ei saisi myöskään pyöriä pelkästään baletin ja sen tavoittelisuuden ympärillä vaan sosiaalisille suhteilla, elämäntilanteille ja muille harrastuksille tulisi antaa aikaa. Yksi mahdollinen tapa harrastaa ja saada mieli irti treenistä on Bet365 bonus erilaisille kasinopeleille.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

instinct