Asianmukaisia kenkiä balettitunnille

Balettitanssijaksi aikoville järjestetään tanssitunteja, joihin voi ottaa osaa vaikkapa vain harrastusmielessä. Esibalettiin pääsevät jo kuusivuotiaat piiperot, joille tanssi on tietenkin leikin ohessa mieluisaa liikuntaa aina 8-vuotiaaksi asti. Espoon tanssiopisto järjestää tunteja jopa 4-vuotiaille, sekä tarjoaa pojille omat tanssitunnit.

Varsinaisia baletin alkeita voidaan opettaa 7 – 11-vuotiaille. Jos harrastus yhä kiinnostaa, seuraa tasoissa alkeisjatko ja keskitaso, josta tanssija saattaa kehittyä edistyneeksi tanssijaksi jo 13-vuotiaana. Tekniikan kehitys jatkuu 15-vuotiaasta noin 18-vuotiaisiin.

Mitä balettituntiin sisältyy?

Moni aloittaa baletin klassiseen tyyliin, johon kuuluu tankotyöskentelyä sekä keskilattia harjoituksia, jotka vaativat oman tasapainon hallitsemisen. Ohjelmaan kuuluu myös varvastekniikan harjoittelu, johon sopiva jalkine on pehmeä harjoitus tossu. Varsinaiseen pointti-varvas tekniikkaan tarvitaan ammattitanssijoiden balettikenkä, jonka voi ostaa alan liikkeistä. Kärjestä tuetun tossun käyttö on aluksi vaikeaa ja saattaa aiheuttaa kipua. Tunnin päätteeksi jalka nauttii mukavasta vapaa-ajan jalkineesta, kuten converse kengistä, jotka ovat huolettomammat ja sopivat muuhun treenaamiseen tanssin ohella.

Balettitunti alkaa aina tervehdyksellä, joka on pieni niiaus tai kumarrussarja opettajalle, pianistille sekä mahdollisille katsojille. Sitten seuraa tankoharjoitukset, jotka yleensä suoritetaan samassa opettajan valitsemassa järjestyksessä kehittäen tekniikkaa ja suoritusta helpommasta vaikeammaksi. Nämä harjoitukset päättyvät venytyksiin.

young ballet dancer dansing on white background, classic ballet. Jump. Flight,

Sitten seuraa keskilattia harjoitukset, joihin kuuluu piruettien harjoittelua. Seuraavaksi sarjassa ovat hypyt. Tunnin lopussa harjoitukset vaihtuvat rauhallisimmiksi tunti päättyy kumarruksin opettajalle.

Aikuisbalettia

Jokaiselle halukkaalle ei avaudu mahdollisuutta oppia balettia nuorena, mutta se ei estä baletin harjoittamista aikuisena. Balettitunteja järjestetään aikuisharrastajille monilla paikkakunnilla, ja niissäkin opetus on korkeatasoista sekä mukana oikeaoppisesti laadittuja baletin perusasioita. Koska tunneilla on moni erikuntoisia osanottajia, kurssit ovat leppoisia sekä tyyliltään keveitä – mukaan mahtuu paljon huumoria!

Baletti vetää puoleensa tyttöjä ja naisia enemmän kuin miehiä. Tätä epätasapainoa korjataan tunnein, joita tarjotaan yksinomaan pojille tai miehille. Balettitanssi harjoittaa kehoa ja tasapainoa erittäin tehokkaasti, siksi se on hyödyllinen laji sillä harjoituksista on suurta apua siirryttäessä moneen muuhun esimerkiksi tanssiurheilulajiin. Modernissa baletissa esittäjät eivät pukeudu trikoisiin, vaan tanssijat käyttävät usein vapaa-ajan asuun verrattavaa yleensä mustaa asua.

Jos tarjolla on useampi vaihtoehtoinen balettitunti harrastusmielessä, on hyvä katsastaa niistä useampi ja siten löytää omaan tasoon sopiva ryhmä viihtyvyyttä ja oppimista ajatellen. Jopa kotiharjoitteluun on suunnattu baletin opastusta, mutta tässä täytyy muistaa, ettei kukaan valvo tehtyjesi liikkeiden tehokkuutta eikä turvallisuutta. Peili auttaa asiaa sekä liikkeiden videoiminen omaa tarkkailua varten.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

instinct